Pohodništvo je ena od dostopnješih oblik športne aktivacije. Ker želimo spoduditi občane h gibanju smo si zadali cilj, da vam v mesecu maju podrobneje predstavimo “našo” Skalo in različne poti, ki vodijo do tja.

Skala (777m), je zelo razgleden pomol, ki moli iz severo-vzhodnega gozdnega pobočja Konjiške gore oziroma njenega Tolstega vrha (870m). Na Skali je zaradi varnosti postavljena ograja. Utrujene pozdravijo klopce in miza, na voljo je vpisna knjiga in žig. Omogoča nam enkraten razglede na Konjice pod nami in na velik del Dravinjske doline s Pohorjem na severu ter Bočem na vzhodu in na Dravsko polje s Ptujem v ozadju.

Opisi poti

  • Mimo starega gradu

Od športne dvorane, 333 m, se napotimo po cesti navzgor proti dobro vidnemu Staremu gradu. Pod pokopališčem s cerkvico sv. Ane (380 m) nas smerokaz usmeri levo navzgor, najprej po cesti, nato nad pokopališčem nekoliko desno preko skalnih polic do razvalin starega gradu Tattenbachov. Pod gradom se od naše poti desno odcepi pot, ki vodi na Stolpnik mimo gradu. Ob jasi nasproti gradu prečkamo makadamsko cesto, in sledimo markacijam v mešan gozd. Kolovoz nas levo od soteske Konjska smrt zložno navzgor pripelje na ovinek gozdne ceste, ki pelje iz Konjic do Treh križev in na južno stran Konjiške gore. Vendar nas markacije takoj usmerijo levo na kolovoz in pot, ki nas po gozdu po bližnjici zopet pripelje na prej omenjeno cesto, ki ji sledimo le 20 m, saj nas smerokaz na skali zopet usmeri levo navzgor na gozdno stezo, ki nas v 15 minutah pripelje v predel Gospodična (700 m). Napornejši strmi del je za nami, pot nadaljujemo zelo zložno po lovski stezi, ki nas v 15 minutah pripelje na Skalo (777 m). Skupno 3 km, 1 uro 15 min hoje za vzpon.

  • Direktna (strma) pot na Skalo

Nad športno dvorano zavijemo levo pod športnim parkom na Cvetlično ulico, zavijemo desno na Cesto pod goro in Grajsko ulico zapustimo po 300 metrih in zavijemo desno zložno navzgor po kolovozu, ki nas pripelje na gozdni rob. Naprej nas gozdna steza vodi v ključih, ponekod precej strmo naravnost navkreber. Na višini 555 metrov prečkamo gozdno cesto, ki vodi od starega grada preko prelaza Čaž na južno stran gore. Naša pot nas še naprej strmo vodi navkreber na bolj položen predel pod Skalo. Vzpnemo se po grobem, nekoliko zaraščenem melišču naravnost pod steno, kjer nas pozdravi tabla z napisom: Plezalna pot, zelo zahtevno! Tu se začne jeklenica, ki nas v prvem delu vodi levo pod steno in zavije desno po razčlenjenem žlebu, kjer si lahko pomagamo še s klini in stopami. Pred najtežjim delom se lahko odpočijemo v „kaminu“, kjer je tudi dovolj prostora za srečevanje. Pred nami je najzahtevnejši odsek, ki je mestoma previsen; izstopimo na poličko, ki nas desno usmeri do zadnjih nekaj klinov in skozi prehod v varovalni ograji vstopimo na ograjeni razgledni pomol Skale, 777 m. Zelo izpostavljeno, priporočamo zaščitno čelado in samovarovalni komplet. Skupno 2,2 km, 1 uro 15 min. hoje za vzpon. Ta, zelo zahteven odsek lahko obhodimo tako, da na izravnavi pod Skalo zavijemo desno na označeno lahko pot, ki nas prav tako pripelje na Skalo.      

  • Južni pristop na Skalo

Pot začne pri Treh križih, 725 m, začetek skupaj s potjo za Kartuzijo, v smeri proti JV, po asfaltni cesti 600 metrov, odcep levo (n.v. 680m), kjer nas smerokaz usmeri levo na gozdno cesto. Nadaljevanje poti poteka po tej gozdni cesti, ki se vzpenja po južnem pobočju Tolstega vrha v smeri proti vzhodu. Na nekaterih mestih se nam odpira pogled na jug, na Celjsko kotlino, na Zasavsko hribovje in tudi proti Stolpniku na severovzhodu. V 20 minutah dosežemo na levem ovinku najbolj vzhodno in najvišjo točko (n.v. 825 m) naše poti; cesta zavije levo, mi pa poiščemo stezo, ki se odcepi desno in po krajšem spustu zavije levo ter nas zložno pripelje na Skalo. Skupno 2,8 km, 45 minut hoje.

IZZIV MAJ 2022

Planinsko društvo Slovenske Konjice in Zavod za šport Slovenske Konjice vse občane Slovenskih Konjic izzivata, da v maju 2022, vsaj enkrat greste do Skale. Sami, v dobri družbi, s sošolci, s sodelavci, kakorkoli…

Na Skali najdete vpisno knjigo. Vanjo se je v preteklem letu vpisalo 10.665 pohodnikov, v maju 2021 pa 731. Naš cilj je, da v maju 2022 zabeležimo vsaj 1.500 vpisov. Seveda bomo veseli tudi kakšne objave na družbenih omrežjih, še bolj če označite objavo z #ŠPORTVKONJICAH, Planinsko društvo Slovenske Konjice in Zavod za šport Slovenske Konjice.

V začetku junija bomo nekaj vpisanih tudi nagradili.